Sağlıksız İlişki Sinyali: Flört Şiddeti

Hiç ilişkinizde partnerinizin sizi sürekli arayıp sorguladığı, en son kaçta çevrimiçi olduğunuzu kontrol ettiği, sizi ve benliğinizi küçümseyip alay ettiği, sizin yerinize karar almaya çalıştığı ve sizi baskıladığı anlar oldu mu? Eğer bu ve buna benzer örnekler deneyimlediyseniz yazıyı dikkatle okumanızı öneririm. Çünkü bu yaşadığınız flört şiddeti dediğimiz kavramın ta kendisi olabilir.

Romantik ilişkiler, flört etmek ya da adı ne olursa olsun romantik anlamda ilişki içinde bulunmak pek çok kişinin hayatına neşe ve heyecan katan, sevme ve sevilme duygularını yaşatan olumlu bir yaşam olayı diyebiliriz. Ancak yaşadığımız dünyada maalesef ki her ilişki sağlıklı düzeyde ilerlemeyebiliyor. Her gün gözümüzü ilişki içerisinde yaşanan olumsuz fiziksel şiddet ya da cinayet haberlerine açıyoruz. Bu durum, hepimizi kahrediyor. Bununla birlikte bu tarz fiziksel şiddet görmemiş olmak bizim ilişkimizi sağlıklı bir ilişki kılmaya yeterli olmayabilir. Fark etmeden aslında flört şiddetine maruz kalıyor olabilirsiniz.

Flört şiddeti nedir?

Sugarman & Hotaling (1989) flört şiddeti kavramını flört ilişkisinde partnere karşı, acı verici veya yaralayıcı fiziksel veya psikolojik güç ve tehdit kullanımını içeren söz, mimik ve davranışların tümü olarak tanımlamış. Evli olmayan ancak ilişki içerisinde olan kişiler arasında yaşanan şiddet sadece fiziksel şiddet olarak değil psikolojik, cinsel, ekonomik ve sosyal şiddet olarak da uygulanabilir. Hadi bunlara ayrıntılı olarak bir göz atalım.

  • Fiziksel flört şiddeti: Tokat atma, tekmeleme, itme, yumruklama, sıkma gibi bedene zarar veren davranışlardır.
  • Psikolojik flört şiddeti: Partnerin öz saygısını zedeleyecek şekilde konuşma, aşağılama, alay etme, korkutma, isim takma, aileyle görüşmesine engel olma, kişinin hayatına müdahale etme gibi davranışlardır.
  • Cinsel flört şiddeti: Partneri isteği dışında ilişkiye zorlama, ısrarcı davranma, reddedildiğinde sert tepkiler verme gibi davranışlardır.
  • Ekonomik flört şiddeti: Partneri ekonomik olarak sömürmeye yönelik çıkar elde edici davranışlardır.
  • Sosyal flört şiddeti: Partnerin sosyal ilişkilerini kısıtlayan, başkalarıyla olan ilişkisine müdahale eden davranışlardır.

Yapılan araştırmalar ilişkisi olan kişilerin %15-50 oranında flört şiddetine maruz kaldığını ortaya koydu. Ve bu oran hiç de az bir oran değil. Kişi, şiddet uyguladığını fark etmese de ilişkiyi ve partnerinin benliğini zedelemesi maalesef ki kişi üzerinde kalıcı olumsuz etki bırakabilir. İlişki içerisinde herhangi bir çeşit şiddet yaşayan kişi ilerleyen zamanlarda fiziksel şiddetin giderek arttığını görebilir.

Eğer siz de partnerinizin davranışlarını yukarıda yer alan davranışlara benzer olduğunu düşünüyorsanız ilişkinizi gözden geçirmekte fayda olabilir.

İlgini çekebilir: Gaslighting: İlişkilerde Gizli Manipülasyon Yöntemi

Flört şiddetiyle başa çıkmanın yolları

  1. Eğer ilişkide fiziksel şiddete maruz kalırsanız Polis, Jandarma, Alo 183, Mor Çatı gibi kuruluşlara başvurarak acil destek alabilirsiniz.
  2. Eğer flört şiddeti yaşadığınızı fark ediyor ancak ilişkiyi bitirme konusunda ne yapacağınızı bilemiyor ve olumsuz duygu ve düşüncelerden dolayı zorlanıyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz.
  3. Karşı tarafın talebi ne olursa olsun eğer istemiyorsanız bunu açıkça ifade ederek ve talebe hayır diyerek şiddeti beslemeyi durdurabilirsiniz.
  4. Eğer karşınızdaki kişi yaptığı davranışların bir tür şiddet olduğunu bilmiyorsa onu bilgilendirip ilişkiniz konusunda daha bilinçli olmasına yardımcı olabilirsiniz.
  5. Partner adayınızda alkol – uyuşturucu bağımlılığı, antisosyal kişilik bozukluğu gibi şiddet için yüksek risk taşıyan bir durum söz konusuysa ilişkiye başlamadan önce davranışlarını gözlemleyerek daha dikkatli ilerleyebilirsiniz.
  6. Flört şiddetinin ruh sağlığı üzerinde ve fiziksel sağlık üzerinde oldukça zararlı etkileri bulunmaktadır. Anksiyete, depresyon, öfke patlamaları, intihar düşünceleri artmaya başladıysa ve kronik gastrointestinal ve kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip olmaya başladıysanız bunun sebebinin ilişkide yaşanan flört şiddeti olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için bir uzmandan destek alabilir ya da kendiniz süreci sorgulayabilirsiniz.
  7. Her konuda olduğu gibi bu konuda da sevdiklerinizden ve güvendiğiniz kişilerden destek alabilir, durumu onlarla paylaşabilirsiniz.

İlgini çekebilir: Kıskançlığının Farkında Olmayabilir misin? İlişkilerde Kıskançlık Barındıran 5 Davranış

Umarım bu bilgiler farkındalık kazandırmak konusunda sizlere yardımcı olmuştur.

Şiddetsiz ve sağlık dolu günler dilerim.

Yardımcı kaynak: Nedenleri ve Sonuçları İtibariyle Flört Şiddeti, Fidan F.&Yeşil Y.

Sevgiyi yayalım! Paylaş:
Avatar photo

Kendini bildi bileli psikolog olmak isteyen Özge Karatuğ, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirdi. Ardından 2 yıl özel sektör ve kamu sektöründe çalışıp en başından beri istediği psikoterapist olmak hedefini gerçekleştirmek için istifa etti ve İstanbul’a taşındı. Psikoterapist olma yolunda Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Şu anda psikolojinin her alanıyla ilgili sürekli okumaya, araştırmaya, öğrenmeye ve bu öğrendiklerini uygulamaya devam etmektedir. Terapi ekolü olarak Bilişsel Davranışçı Terapi başta olmak üzere Şema Terapi, Mindfulness Temelli Terapi ve Kabul ve Kararlılık Terapisi yaklaşımlarını benimsemekte.