
Duygusal Açlık: Canım mı Sıkkın Karnım mı Aç?
Çoğumuz çikolata, pasta, hamburger gibi yiyeceklere karşı aşırı yeme eğilimi gösterebiliyor, kötü geçen bir günün ardından kendimizi, durduramadığımız o yeme arzusuyla buzdolabının önünde bulabiliyoruz. Peki böyle bir durumda durduramadığınız o yeme arzusu ne anlama geliyor, hiç düşündünüz mü? Gelin duygusal açlık meselesini derinlemesine ele alalım.
İlk olarak açlığınızın nedenini çözmekle başlamalıyız işe. Gerçekten duygusal bir açlık mı yoksa fiziksel bir açlık mı yaşıyorsunuz bunu 5 maddede değerlendirelim.
Duygusal açlık belirtileri
1. Aniden gelir.
2. Canınız yalnızca çikolata, hamburger gibi belli bir yiyeceği ister ve başka bir şeyle tatmin olmazsınız.
3. Boyundan yukarıdır. Örneğin ağzınızda o tadı ister ya da aklınızı onunla ilgili düşünceler kaplar.
4. Acildir. Onu yemeden rahat edemezsiniz.
5. Duygusal bir sorun eşlik eder. Örneğin evde veya işte sorun yaşadığınız için o gününüz hiç umduğunuz gibi geçmemiştir ve bu yüzden de bir neşeye, mutluluğa ihtiyacınız vardır. Kısacası kendinizi daha iyi hissetmek için o yiyeceği arzularsınız ama yedikten sonra suçluluk hissedersiniz.
Fiziksel açlık belirtileri
1. Midenizden bir gurultu gelir ve sonrasında kademeli bir şekilde aç olduğunuzu hissedersiniz.
2. Farklı yiyecek türlerini istersiniz, alternatiflere açıksınızdır. Bilinçli seçimler yaparsınız.
3. Fiziksel açlık mideye duyarlıdır. Midenizin ağrıması ve guruldaması gibi fiziksel belirteçlere dayanır.
4. Sabırlısınızdır. Hemen o anda yemek için üzerinizde bir baskı hissetmezsiniz.
5. Tıpkı oksijen solumak gibi normal bir gereklilik için tüketirsiniz. Suçluluk ya da utanç duygusu hissetmezsiniz.
Çoğunlukla duygusal açlık maddeleriyle uyuşuyorsanız bedeninize yön verme vakti gelmiş demektir.
İlgini çekebilir: Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan En Yaygın 10 Hata
Peki duygusal açlıkla baş etmek için ne yapabiliriz?
- Duygusal açlık sürecinde kendinize 15 dakika verin ve bekleyin. Duygusal açlığınızın azaldığını ve daha mantıklı hareket etmeye başladığınızı fark edeceksiniz. En azından bu süreçte arzulanan yiyeceği tüketirken porsiyon kontrolü yaparak bilinçli tüketeceksiniz.
- Mutfaktan ya da canınızın çektiği o yiyecekten uzak durun.
- Eğer ağzınızda o lezzeti istiyorsanız dişlerinizi fırçalayın. Bununla beraber duygusal iştahınızın da azaldığını göreceksiniz. Bunun yanı sıra bir bardak su içerek de açlığınızı kontrol edebilirsiniz.
- Son olarak akılcı hareket ederek kendinizi sorgulayın. Utanç, üzüntü ya da gerginlikten mi yiyorum? Gerçekten bunu yemeye ihtiyacım var mı? Bunları dürüstçe cevaplayın çünkü bu dürüst cevaplar bile açlığınızda size yardımcı olacaktır.
Tabii ki bunları sağlamak biraz zor görünebilir ancak duygusal açlığınızı, kendinizle ve duygularınızla daha fazla iletişim kurmak için bir fırsat olarak görün. Bu sayede kendinizi daha iyi tanıyabilir ve daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinebilirsiniz.
Eğer duygusal açlığınızın üzerinde durmazsanız ileride tıkanırcasına yeme bozukluğu gibi çeşitli yeme bozukluklarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yemek yeme alışkanlığınızın kontrolünüz dışında olduğunu düşünüyorsanız bir diyetisyene veya doktora danışabilirsiniz.
Sağlıklı bir beden için olumsuz duyguların sizi ele geçirmesine izin vermeyin, kendinizi tanıyarak beslenin, derin bir nefes alın ve gülümseyin!

