
Zamanını Nasıl Değerlendirdiğine Dair Herkesin Kendine Sorması Gereken 5 Soru
Hayatının akışını her zaman kendin belirlersin. Değerli vaktinin, paranın ve hayat enerjinin nereye gideceğinde en son karar senindir.
Şimdi bu birbiri içerisinde harmanlanmış zaman, enerji ve para kavramlarını yaşam gücünün ihtiyaç duyduğu “su” ve hayatını ise bir “bahçe” olarak olarak düşün. Bahçende sürekli sulanmaya ihtiyaç duyan “bitkilerin” var. Bu bitkilerin ise hayatındaki önemli şeyler olduğunu düşünebilirsin.
İlgini çekebilir: Gün İçerisinde Daha Az Yorgun Hissetmek İçin 6 Adım
Bu durumda kilit sorularımız şunlar:
1. Bu günlerde en çok sulanan bitki hangisi? Bu bitki seçiminin nedeni nedir?
2. Bu senin için yeterli mi?
3. Hangi bitkilerin serpiliyor? Hangi bitkilerin soluyor?
4. Bahçeni hangi yabani otlar bürüdü?
5. Bu büyütmeye çalıştığın bitki hayatta kalmak için zamanının, enerjinin ve paranın ne kadarına ihtiyaç duyuyor? Büyümeye devam ediyor mu?
Böyle durumlarda odak büyülü bir şeydir. Bugünkü dünyamızın ihtiyaç duyduğu ama bundan yoksun kaldığı bir süper güçtür. Hayatta bizim için önemli olan bir şeye odaklandığımızda, o şey ilgimizin ya da meşguliyetimizin merkezi haline gelir. Odaklanmak, net bir görüşü ima eder. Bu yüzden baktığımız bir objeye veya ilgi duyduğumuz bir konuya odaklanmak için belli bir enerji ortaya koyarız.
Eğer bir şey bizim için önemliyse, genel olarak odağımızın doğal bir biçimde ona kayacağını zannederiz. Bunun bizim çaba sarfetmemiz gereken bir şey olduğunu düşünmeyiz. Bu üzerinde durulması gereken önemli bir meseledir, çünkü kendi seçtiğimiz hayatı elde etmemiz için gereken formül, düzgün bir odak ve irade gücü gerektirir.
İlgini çekebilir: Evdeki Vaktinizi Üretken Geçirmenizi Sağlayacak 4 Kendin Yap Projesi
İrade gücünün problemi
İrade gücü kabınızdaki sudur. Onu biriktirirsiniz ve bir anda hepsini bahçenizin belli bir alanına boşaltırsınız. Daha sonra ise iki hafta sonra çiçeklerinizin neden öldüğünü merak edersiniz.
Doğaya bakın; her şey tamamen uzun süreye yayılmış sürdürülebilir gelişim ile ilgilidir. Tohumlar suyu alır ve yavaşça filizlenir. Kıvrıla kıvrıla yüzeye çıkar ve sonunda gün ışığıyla buluşurlar. Daha sonrasında hayatta kalabilmek için doğanın zorluklarına göğüs gererler ve çoğalmak için büyür ve gelişirler. Bu size de bir yerden tanıdık geliyor mu?
Hayatın bir formülü vardır; bilge olan buna uyum sağlar ve gelişir. Dikkatimizin (odağımızın) ve niyetimizin (irademizin) gücünü birleştirdiğimiz zaman, hayatımızda geliştirmemiz gereken fikir veya önemli şeyler hakkında bir belirginliğe ve sürdürülebilir ilgiye sahip oluruz.
Gençlikte her yere savurduğumuz o suya, büyüdükçe belki daha dikkatli yaklaşmaya başlarız. Her bitkiye doğru miktarda su vermeye odaklanır ve her bir bitkiyi mutlu tutabilmeye çalışırız. Bazı bitkiler diğerlerinden daha fazla su ister ama bu bir sorun değildir. Her birinin ihtiyaç duyduğu miktarı sağlayabilecek bir hayat planı yaparız. Bu yüzden hayatta dengeyi bulmak önemlidir.
İlgini çekebilir: Verimliliğinizi Artırmak İçin Önemli İpuçları
Hepimiz hayatı yaşamak için buradayız, körü körüne zaman geçirmek için değil. Hayat dediğimiz bu şeyin ölçüsü zamandır ve içine girdiğimiz anda akmaya başlar. Zaman; enerji ve para ile bütünleşik bir süremde yaşar. Enerji hayatın birimidir. Para ise hayatta kalmamız için ihtiyaç duyduğumuz bu enerjiyi alabilmemiz için bize barınma ve besin sağlar.
Sonuç olarak zaman, enerji ve para birbiri içerisinde harmanlanarak yazımızın başından beri bahsettiğimiz bu suyu oluşturur. Daha sonra ise biz bu suyu hayatımızın bahçesinde yetiştirdiğimiz bitkiler için kullanırız. O yüzden hayatımızdaki önemli şeyleri belirleyerek onlara odağımızı verdiğimizden ve yeterli vakit ayırdığımızdan emin olmalı ve hayatımızın dengesini buna sadık kalarak sağlamalıyız.

