
Yeni Yılda Daha Sağlıklı Bir Beden Yaratmak İçin Olmazsa Olmaz 6 Madde
İyisiyle kötüsüyle bir yılı geride bıraktık. Peki biz bu hız içerisinde koca bir seneye dönüp baktığımızda ne yaptık? Kaç kilo aldık? kaç kilo verdik? Ne kadar spor yaptık? Ne kadar sağlıklı tatlar denedik? Peki ya hangi kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçtik? Geride kalan seneyi arkamızda bırakmayı hedeflerken küçük bir değerlendirme yapmak ve yeni hedefler belirlemek harika olacak.
Bir şeyleri değiştirmek için sağlığınızdan olmayı beklemeyin. Yeni yıl yeni bir yaşı da beraberinde getirir ve beden yaş aldıkça artık sağlıksız alışkanlıklarınızı tolere edememeye başlar. Bu evrede kilo alışlar, insülin direnci, diyabet, vitamin-mineral eksiklikleri, eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, enerji düşüklüğü ve dahası olarak uzayan bir liste çıkar önümüze. Hadi gelin yeni yıl için birkaç hedefi de birlikte koyalım. Yeni bir yıla daha sağlıklı bir beden yaratarak başlayalım.
İlk hedef börek! İleri !
Sağlıklı beslenme adına yapacağımız en büyük adım, yağlı börekler, porsiyonu kaçan ekmekler, kurabiyeler ve pastaların porsiyonlarını gözden geçirmek olmalı. Belki de bu sayede yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerden de kurtulduğumuzu görmüş oluruz.
İlgini çekebilir: Şişkinlik ve Hazımsızlığa FODMAP Diyeti: Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?
İşlenmiş gıdalara hayır deyin.
Paketli yiyecekleri ne kadar azaltırsak, o kadar sağlam bir bedenden bahsedebiliriz. Çünkü çoğu paketli ürün basit şeker barındırıyor. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler, kan şekerimizin ani bir yükseklik oluşmasına neden oluyor. Kan şekerimiz bu yükseklikten normal seviyelere inmeye çalıştıkça ani açlık atakları yaşamamıza neden oluyor. Bu durumda da kalorileri fazla fazla alacağımız bir tablo ortaya çıkıyor.
Kuruyemişlere dikkat!
Kuruyemişler elbette paketli veya işlenmiş gıdalardan daha sağlıklı. Çiğ olanlar elbette. Fakat kuruyemişlerin de bir yağ kaynağı olduğunu unutmamak gerekir. 1 kase kuruyemiş yemek, yağlanma için büyük bir kapı açıyor. Yediğimiz kuruyemişlerin miktarları ve tüketim sıklığı oldukça önemli.
İlgini çekebilir: Güne Sağlıklı Bir Başlangıç İçin Pratik ve Lezzetli 6 Kahvaltı Tarifi
Haftada en az 1 gün etsiz beslenin.
Özellikle bağırsak mikrobiyotanız için bol lifli beslenmek oldukça önemli. Yeni yılda sebze-meyve tüketiminizi arttırmakla beraber kefir ve prebiyotik yoğurtları tüketmeyi de ihmal etmeyin. Eğer hayvansal gıda tüketiyorsanız, haftada en az 1 gün et/tavuk/balık/yumurta gibi hayvansal gıdaları beslenmenizden çıkarın. Hem evreni hem kendinizi besleyin.
Ne kadar su içtiğinizi gözlemleyin.
Günde 1-2 bardak su içiyorsanız, durun, yalnız değilsiniz. Toplumumuzda su tüketim azlığı ciddi bir problem. Ama vücudumuzun oksijenden sonra ihtiyacı olan ilk şey SU! Yediğimiz besinlerin, emilimi, hücrelere taşınması, sindirimi için suya ihtiyacı var. Çocuk bedenlerde vücutta çok daha fazla su varken, yaş ilerledikçe su miktarı azalır ve yağa dönüşmeye başlar. Günde en az 1,5-2 litre su içtiğinizde emin olun.
Sağlığınız için kilo vermeniz veya kilo almanız gerekiyorsa ertelemeyin.
Kilo almak veya vermek, öncelikle sağlık açısından sizin için gerekliyse daha fazla ertelemeyin. Kendinizi hangi bedende nasıl rahat ve mutlu hissedecekseniz bu sene ona ulaşmak için adım atın. Diyetisyeninizin kapısını çalın ve birlikte bir hedef belirleyin. Özgüveninizin ne kadar arttığını göreceksiniz.
Yeni yılda ilk önce kendinizi besleyin. Kendinizi mutlu edin. Motivasyonun ve mutluluğun asıl kaynağı insanın kendini sevmesi ve özgüveni ile olur. Bu maddelerin sizi ne kadar yükselteceğini göreceksiniz.
İlgini çekebilir: Aşırı Yeme İsteğini Önlemek İçin 8 Önemli İpucu
Sağlıklı, mutlu, aşk dolu, değer verdiğimiz ve değer gördüğümüz bir sene olsun. Mutluluktan unutamayacağımız bir sene olsun hepimiz için. 🙂
Öpücükler!

