Ayurveda Nedir? Antik Şifa Sanatı Ayurveda Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Okyanusların çalkalanması ile ortaya çıkan, tanrıların hekimi olarak kabul edilen Lord Dhanvantari, okyanusun çalkalanması sırasında içinde nektar bulunan beyaz bir kapla belirmiştir. Bu nedenle O’na Sudhāpāni (elinde nektar taşıyan) ve Amrita (ölümsüzlük) gibi isimler verilmiştir.  Hint Felsefesi ve Shad Darshan (Özgürlük ve kendini gerçekleştirme) felsefeleri  üzerinden gelmektedir.

Ayurveda aslında bir tıp sisteminden daha fazlası olarak “doğa ile uyum içinde yaşama sanatı”dır.

Ayurveda’nın kökeni 5000 yıldan daha eskiye dayanmaktadır ve Hindistan’daki Vedik kültüre bağlı olan, en eski doğal iyileştirme sistemlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Ayurveda’nın yaptığı sağlık tanımı, aslında bu öğretinin anafikri hakkında bir ön bilgi veriyor. Şöyle ki, Ayurveda’ya göre sağlık; hasta olmama hali değildir, kişinin kendini tanıdıktan ve merkezini bulduktan sonra ulaşılan mükemmel sağlıktır.

İlgini çekebilir: Ayurvedik Beden Tipinizi Biliyor Musunuz: Dosha Testi

Dolayısıyla beslenmeden daha fazlasını içermektedir. Bize sağlığı aydınlanma  yolunda nasıl bir temel ya da araç olarak kullanabileceğimiz hakkında rehberlik etme ve bedenimizi sağlıklı ve hastalıklardan arınmış olarak tutmamızı öğütlemektedir.

Klasik Ayurveda tek başına değil; Yoga, Jyotish (Vedic Astrolojisi) ve Vaastu (Vedic yerleştirme sanatı) ile birlikte uygulanır.

person surrounded by white flowers

Ayurveda, 3 dosha prensipleri üzerine kurulmuştur. Dosha, bedende farklı fizyolojik işlevleri yerine getirerek bireyi oluşturan enerjilere verilen isimdir. 3 tür doşa vardır; Vata, Pitta ve Kapha.

  • Vata, boşluk ve hava’dan oluşur ve bunların niteliklerini yansıtır,
  • Pitta, ateş ve su’dan oluşur ve ateş ve su’yun niteliklerini yansıtır,
  • Kapha ise toprak ve sudan oluşur ve o da toprak ve su’yun niteliklerini yansıtır.

Ayurveda, insanın yaşamı boyunca peşinden koştuğu 4 unsuru içermektedir:

  1. Ayakta Kalmak,
  2. Refah Sağlamak,
  3. Neden bu hayatta olduğunu anlamak,
  4. Özgürleşmek / Gerçeğe ulaşmak.

Bunlara karşı geliştirdiğimiz bağımlılıklar, sorunlarımızın temel sebeplerinden biridir ve aynı zamanda, bu amaçlara ulaşmamızı engelleyen şeydir.

İlgini çekebilir: Kadim Yaşam Sistemi Ayurveda’ya Göre Bütünsel Sağlık: Ruh, Beden, Zihin Dengesi

Kama (zevk)

Zevk peşinde koşmak duyuların öncelikli amacıdır ve hayatın ortaya çıkmasında çok önemlidir. (cinsel zevk)

Temel motivasyon gücü: zevk peşinde koşmak ( zevk verici şeylere çekilme yoluyla hayatın kendini koruması) ve acıdan kaçınmak . Burada mesele, kişinin kendini zevke fazla kaptırmasıdır.

Arta (refah)

Hayatı devam ettirmek için gerekli şeylerin peşinde koşmak. Açgözlülüğe, cimriliğe, boşa harcamaya sebep olabilir.

Dharma (görev, amaç)

Doğru yaşam, yani, en gündelik haliyle iş yaşamınız. Ego tarafından harekete geçirilirse, statü kazanma veya gücü kötüye kullanma çabasına dönüşür. Daha yüksek, ilahi bir amaçla harekete geçirilirse, bu sizin hayata katkıda bulunabileceğiniz, size özgü yeteneğiniz olur.

Moksha (özgürleşme)

En yüksek amaç; ruhun yaşam ve ölüm döngülerinden (tüm ruhsal gelişim ve evrimin ardındaki itici güç) özgürleşmesidir.

“Bu nedenle gerçek bir Ayurveda uygulayıcısını, hayatta bencilce bir zevk, zenginlik ya da şöhret arayışıyla hareket etmez. Onun amacı herkes için bir bilgi, iyileştirme ve özgürleştirme kaynağı olmaktır. Ayurveda ruhsal bilgi üzerine kurulmuştur ve ancak bu bilgiler takip edildiğinde uygulanabilir.” -Dr. David Frawley

Sağlığın tanımını yaptığımıza göre, buradan yola çıkarak hastalıkların da 3 ana sebebinin bulunduğunu söyleyebiliriz:

  1. Duyuların yanlış kullanımı,
  2. Bilgeliğe karşı gelmek,
  3. Zaman ve harekete bağlşı dönüşüm / değişimler.

Ayurveda doktorları baş ağrısını değil, baş ağrısı olan kişiyi iyileştirme üzerine yoğunlaşmaktadırlar.

Hastalığın sebebini, hastalığa yada dengesizliğe bağlı olan belirtileri ve tedavi olmayı içeren üç unsuru incelemektedirler.

Ayurvedik Yaşam Tarzı’nın bilincimizi yükseltmek, genel sağlık halimizi olumlu etkilemesi, yaşlanmayı geciktirmesi, sağlıklı  ve hareketli bir yaşam tarzı sunmakla birlikte yaşam kalitemizi yükselterek sağlıklı ego ve özsaygı, sağlıklı yüksek benlik ve ruhsal farkındalık sağlama etkilerini de barındırmaktadır.

Bu bilgiler ışığında; yaşam tarzınızı belirlemek ve o doğrultuda ilerlemek size kalmış…

İlgini çekebilir: Serinletici ve Canlandırıcı 3 Ayurvedik İçecek Tarifi

Sevgiyi yayalım! Paylaş:
Avatar photo

Akademisyen, İş yaşamının insani yönünü irdeleyen çeyrek asırlık bir İK profesyoneli. Bireysel Gelişim Koçluğu, Farkındalık Koçluğu ve Kariyer Koçluğu çalışmaları halen devam etmektedir. Hayatta başımıza gelenlerin sonuçlarından çok, nedenleriyle ilgilenen bir "Ayurveda" takipçisi... Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde lisans ve iki yüksek lisans derecesine sahip; Yeni İnsan Kaynakları Yönetimi Yaklaşımları, Farklılıkların Yönetimi, Çalışma Hayatında Zor İnsanlarla Başa Çıkma Yöntemleri, Kendini Gerçekleştirme, Etkili İş Görüşmesi Teknikleri konularında uzun yıllar çalışmış ve eğitimler vermiştir. Çeşitli Kişisel Gelişim eğitim ve atölyelerinde yer alarak insanın iç dünyasına yönelik çalışmalarını derinleştirmiştir. Hepsi bir yana, Zor İnsanlarla Etkili İletişim, Kişilik Tipleri, Kişilik Analiz Yöntemleri, Ennegram Kişilik Modelleri ve buna bağlı İletişim Biçimleri, Kariyer Koçluğu, Motivasyon, Tükenmişlik gibi, hayatın insanları sınadığı noktalarda, mücadele edebilmeyi konu eden çalışmalarda eğitim vermeye ve yazılar yayınlamaya devam etmektedir.