Uzm. Dyt. Oya Neva Demirkol’dan Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar: Bölüm 4

Light süt ürünleri sağlığa zararlıdır. YANLIŞ!

Light süt ürünlerinin üretim aşamasında, yağ içeriği azaltıldığından dolayı kalorileri azalmakta ve kalsiyum miktarları artmaktadır. Bu nedenle light süt ürünlerinin özellikle diyet programlarında kullanımı hem kalori açısından hem de yüksek kalsiyum içeriği açısından kilo vermeyi destekleyecektir.

Yağda eriyen vitaminlerden yararlanmak için salatalara mutlaka yağ eklenmelidir. YANLIŞ!

Ana öğünlerle beraber tüketilen salatalara yağ eklememek fazla kalori alımını engellediğinden dolayı kilo vermeye yardımcı olacaktır. Bu konuda çoğu kişi, salatalara yağ eklenmediğinde yağda eriyen vitaminlerin kullanılamayacağı gibi yanlış bir kanıya varmaktadır. Oysaki ana yemeklerde kullanılan yağ veya salatalara katılan tavuk, peynir, balık, kırmızı et gibi besinlerdeki yağ; yağda eriyen vitaminleri kullanmanız için yeterli olacaktır. Eğer öğününüzde sadece salata tüketiyorsanız ve bu salata sadece yeşilliklerden ve sebzelerden oluşuyorsa içerine 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı veya 2 adet tam ceviz veya 10 adet fındık/badem katarak yağda eriyen vitaminlerden yararlanabilirsiniz.

Diyet yaparken bütün besin grupları ayrı olarak tüketilmelidir. YANLIŞ!

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı her bir gruptan belirli ölçülerde besin tüketimini içerir. Tek bir besin grubuna dayalı diyetler veya tek bir öğünde tek bir besin grubundan yiyecek tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara, organların fonksiyonların bozulmasına veya tek bir organa fazla yüklenmeye sebep olabilir. Her bir besin grubundan doğru ölçüde tüketmek uzun süre tok kalmayı sağlayacağı ve kan şekerini dengeleyeceği için sağlıklı bir program olacaktır.

Zayıflama hapları kolay kilo verdiren yöntemlerdendir. YANLIŞ!

Zayıflama hapları, metabolizmayı bozan, vücutta kas kaybını arttıran, vücuttaki organların fonksiyonlarına oldukça zarar veren yöntemlerdendir. Bu tür hapların kısa süreli kullanımı bile kişiyi ölüme kadar sürükleyebilir. Ayrıca bu hapların kullanılmasıyla beraber kilo verdikten sonra bu kiloyu korumak mümkün olamayacağından, kişilerin verdikleri kiloyu ve hatta bu kilonun daha fazlasını almalarına yol açabilir. Bu yüzden kişiler, sonrasında devam ettiremeyecekleri diyet programlarını ve bu tür zayıflama yöntemlerini kesinlikle uygulamamalıdırlar.

Aşırı su tüketmenin herhangi bir zararı yoktur. YANLIŞ!

Az su tüketimi zararlı olduğu kadar, aşırı su tüketiminin de vücuda bir takım zararları vardır. Mevsim koşulları ve kişinin fiziksel aktivitesi de göz önünde bulundurularak, günde 4 litreden fazla su tüketmek; böbreklere aşırı yüklenmeye, tansiyonda oynamalara ve mineral kaybına sebep olabilir.

Çayı, kahveyi fazla tüketmek suyun yerini tutar. YANLIŞ!

Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler diüretik özellik göstermekte, yani vücuttan su atımına sebep olmaktadırlar. Bu yüzden bu tür içecekler suyun yerini asla tutmamaktadır. Kişilerin günde 8-10 bardak kadar su içmeye öncelik vermeleri; metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacak, vücuttan toksinlerin atımını kolaylaştıracak ve yüksek kafein içeriğine sahip bu içeceklerin tüketimini sınırlandırmaya yardımcı olacaktır.

Soda ile maden suyu aynıdır. YANLIŞ!

Maden suyu; yer altı sularından doğal olarak elde edilirken, soda suya karbondioksit eklenmesi sonucu yapay olarak elde edilmektedir. Maden suyu, mineral açısından oldukça zenginken, soda mineral açısından fakirdir. Bu yüzden kişilerin günlük beslenmelerinde günde 1-2 şişeyi geçmeyecek şekilde mineralden zengin maden suyunu tüketmeleri çok daha yararlı olacaktır.

Ispanak yoğurtla beraber tüketilirse demir emilimi azalır. YANLIŞ!

Ispanağın içerisinde hem olmayan yani emilimi düşük demir kaynağı olduğundan yanında yoğurt tüketimi herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Ispanağın içerdiği demir vücut tarafından oldukça az emildiğinden dolayı yanında kalsiyum kaynakları kullanmanız en azından kalsiyum alımı açısından oldukça faydalı olacaktır.

Kırmızı et kesinlikle diyette yer almamalıdır. YANLIŞ!

Yüksek yağ içeriği açısından dışlanan kırmızı et, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerden biridir. B12, demir ve proteinin en iyi kaynaklarından biri olan kırmızı et, görünen yağları temizlendiği ve haşlanma, fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlandığı sürece vücuda zarar vermediği gibi bu vitamin-minerallerin alınmasını da sağlayacaktır.

Ne kadar hızlı egzersiz yapılırsa o kadar çok kalori harcanır. YANLIŞ!

Egzersiz söz konusu olduğunda önemli olan egzersizin hızı değil, verimliliğidir. Egzersiz esnasında yağ yakımı 15.-20. dakikadan itibaren başlar ve egzersiz hızınız bunda etkili değildir. Ayrıca doğru şekilde egzersiz yapmak kasların daha iyi kasılmasını sağlayarak yağ yakımını kolaylaştıracaktır. 

Bunlar da ilgini çekebilir:

Sevgiyi yayalım! Paylaş: