Kahvenin Faydaları: Kahve Yağ Yakar mı? Uyandırır mı?

Sabahları onunla kendimize geliyoruz, geceleri onunla uyanık kalıyoruz, onunla sakinleşiyoruz, muhabbetlerimizi onun eşliğinde ediyoruz, yağmuru onunla izliyoruz, onunla çalışıp odaklanabiliyoruz kimi zaman, bazen de yorgunluğumuzu onunla atıyoruz…

Kahve… Hayatımızın tam ortasına yerleşen bir alışkanlık.

Peki bize bir iyiliği dokunur mu bu kahvenin? Bir fincan doldurup gelin anlatalım…

Kahve gerçekten uyandırır mı?

“Kahve içmeden ayılamıyorum.” cümlesini sıklıkla duymuşsunuzdur. Yoksa siz birinci ağızdan söyleyenlerden misiniz?

Kafein beyindeki sinir hücrelerini uyarır; hipofiz bezi bu hareketi bir acil durum olarak algılar ve adrenalin hormonunun salınmasını sağlar. Aşırı kafein tüketimi sonucu ellerimizin titremesi, kaslarımızın kasılması bu yüzdendir. Kısaca söylemek gerekirse kafein daha “ayık” kalmamızı sağlar.

Ancak kahve tüketimi çok olan insanların aynı etkiyi yakalayabilmesi için bir süre sonra daha fazla kahve tüketmesi gerekmektedir. Başka bir anlamda “doz arttırma” diyebiliriz. Bunun sebebi uzun süreli kafein tüketiminin beyinde adenozin reseptörü sayısını arttırmasıdır. Buradan da kafein bağımlılığının bir şehir efsanesi olmadığını anlamış oluyoruz.

Yağ yakar mı? Metabolizmayı hızlandırır mı?

Kafein bir uyarıcıdır ve sinir sisteminin uyarılmasıyla vücut ‘catecholamine’ denen maddeler salgılar ve bunlar da yağ hücrelerini hedef alır ve vücut yağını yakıt olarak kullanır.

Metabolizmayı hafif de olsa hızlandırır, kişinin hareketsizlik sürecinde harcadığı enerjiyi arttırır. Sütle birlikte içildiği zaman, yani vücuda yeterli protein ile birlikte girdiğinde, kişiyi daha uzun süre tok tutar. Bu doğrultuda baktığımızda evet; kahvenin zayıflama üzerinde etkisi var ancak tek başına tabi ki yeterli değil. Üstelik yukarıda bahsettiğimiz gibi vücudun hızlıca kahve toleransı oluşturması uzun vadedeki etkilerini kısıtlıyor. Tabi “Vücudum alıştıkça ben daha çok içerim, sonu nereye giderse gitsin.” diyerek kendinizi yok etmeye çalışmıyorsanız.

Diğer yararları nelerdir? Baş ağrısına iyi gelir mi mesela?

Tabi ki burada bir ağrı kesici etkisinden bahsetmiyoruz fakat kahve primer baş ağrılarına (migren, gerginlik, stres v.b) iyi gelir. Yapılan araştırmalara bakarak daha birçok faydasından bahsedebiliriz. Odaklanmayı arttırır, bağırsakları çalıştırıp kabızlığın önlenmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Tabi bunun yanında aşırı kahve tüketiminin sinir, tahammülsüzlük, uykusuzluk, gerginlik, çarpıntı gibi yan etkileri de var ki bunları da göz önünde bulundurmazsak olmaz.

Tüm bun bilgiler doğrultusunda, dozunu kaçırmazsak kahveyi dost olarak görebilmek mümkün gibi duruyor.

Siz ne dersiniz?

Sevgiyi yayalım! Paylaş: